ROOSDAALSE AARDBEIEN
  • Aanbod
  • Recepten
  • Weetjes
  • Over ons
  • Aanbod
  • Recepten
  • Weetjes
  • Over ons

WAT JE ALTIJD AL WOU WETEN OVER AARDBEIEN, MAAR NOOIT DURFDE TE VRAGEN...

Onze aardbeien zijn Global-GAP gecertificeerd.

Onze teelt voldoet dus aan het wereldwijde kwaliteitslabel voor goede agrarische productie. Wij produceren met het grootste respect voor mens en milieu. Zo maken wij gebruik van nuttige insecten om schadelijken, zoals spintmijten en trips, onder controle te houden. Enkel wanneer het absoluut noodzakelijk is, gaan we gericht corrigeren met specifieke middelen die de nuttigen sparen. Op die manier houden we onze planten gezond. Een gezond gewas, met mooie groene bladeren, is immers een garantie voor een goede smaak. Meer gezonde bladeren, dus meer fotosynthese en vooral smakelijkere vruchten.
Aardbeien zijn er in vele vormen, smaken, kleuren en teeltwijzen: 
- in volle grond of op stellingen
- in open lucht, plastic tunnels of serres
- als doordragers of 
junidragers ...

Hierbij een bondig overzicht.

IN VOLLE GROND OF OP STELLINGEN?

Wij opteren in eerste instantie voor volle grond aardbeien. Het is wat moeilijker plukken (en veel bukken), maar de aardbei heeft een vollere smaak. Dit heeft te maken met de temperatuur in de grond. Omdat de temperaturen 's nachts dalen, zullen de vruchten minder ademen en daardoor minder suikers verbruiken die overdag geproduceerd zijn.
​
DUS de aardbeien zullen zoeter zijn bij volle grondteelt.
Foto
Stellingteelt

DOORDRAGERS OF JUNIDRAGERS?

Foto
Volle grondteelt
Bij een klassieke teelt met junidragers wordt er geplant in augustus en valt de oogst in juni van het jaar nadien. Een junidrager is een korte dag plant, d.w.z. dat hij enkel bloemen aanlegt bij dalende daglengte, dus in het najaar. In tegenstelling tot doordragers, duurt de pluk bij junidragers slechts een drietal weken.
Een doordrager is een dagneutrale plant, d.w.z. dat de bloemaanleg het hele jaar doorgaat en de pluk duurt dus ook meerdere maanden. Een doordrager wordt doorgaans in het voorjaar van hetzelfde jaar geplant.

ZIJN KLEINE AARDBEIEN ZOETER?

Soms wel, maar niet altijd.  Meestal zijn de eerste vruchten aan een plant groter en worden bij de volgende plukbeurten de vruchten gemiddeld kleiner. Ook zal de smaak meestal naar het einde van de teelt voller worden. Daarom zegt de volksmond dat kleine aardbeien zoeter zijn. Dit is dus niet steeds het geval, omdat de grote vruchten op het einde van de teelt ook zeer lekker zijn.
Picture
Voor wie nog meer wil weten, neem gerust een kijkje op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbei.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.